Daiquiri k dovolenke patrí…

Avatar Juraj | 26 júla, 2023

Fascinujúci príbeh obľúbeného Hemingwayovho nápoja.

Daiquiri – zmes rumu, limetky a cukru. To bol Hemingwayov najlepší nápoj.

V roku 2023 uplynulo 100 rokov od prvého vydania diela Ernesta Hemingwaya. Tak si pripomeňme jeho obľúbený koktail – daiquiri. Vyrába sa ako sme spomenuli, z chutnej trojky: rum, limetka a cukor (s ľadom) a šikovne kombinuje silu, kyslosť a sladkosť. Navyše tento rok si pripomíname 125. výročie jeho vynájdenia.

Aký je jeho príbeh?


V roku 1898 bol americký inžinier Jennings Stockton Cox Jr. umiestnený v meste Daiquiri na juhu Kuby a pracoval pre spoločnosť Pennsylvania Steel Company. Cox musel bojovať v španielsko-americkej vojne a s rozmáhajúcimi sa prípadmi žltej zimnice, a tak sa potreboval posilniť. Použil miestny rum a vylepšil ho ľahko dostupnými prísadami – konkrétne limetkovou šťavou a cukrom. Keby to však nebol Cox, určite by niečo podobné vytvoril niekto iný – miestni obyvatelia tieto tri ingrediencie miešali už nejaký čas.

Aký rum použiť?


Pôvodne sa používal rum Bacardi Carta Blanca, ale dobre fungujú aj iné, ľahšie biele rumy, napríklad Diplomático Planas. Ako alternatívu kubánskeho alkoholu vyskúšajte Eminente Reserva, tmavší, robustnejší rum s nádychom tabaku, ktorý by určite schválil aj Hemingway.

A ako by sa mal piť?


Klasický postup pozostávajúci z ôsmich dielov rumu, dvoch dielov limetkovej šťavy a jedného dielu cukrového sirupu je najautentickejší, ale nakopne vás naozaj veľmi rýchlo. S tromi ingredienciami však môžete ľahko experimentovať, aby ste dosiahli požadovanú rovnováhu kyslosti, sladkosti a sily. Nech už však uprednostňujete akúkoľvek kombináciu, nezabudnite použiť čerstvú limetkovú šťavu, vynikajúci rum a veľa ľadu – a pred precedením do mrazeného pohára dobre pretrepte.

Hemingway údajne povedal o svojom obľúbenom nápoji: „Nemalo by to chutiť po rume, po limetke a po cukre. Malo by to chutiť ako daiquiri.“

Kde som mal najlepšie daiquiri?


El Floridita, Havana: V tejto medzinárodnej alkoholickej „inštitúcii“, známej ako „la cuna del daiquiri“, pil Hemingway osobne a preto som aj ja pri mojich cestách po svete NEMOHOL tento podnik vynechať. Zaujímavosťou je, že barman Constante Ribalaigua Vert tu v 30. rokoch 20. storočia prvýkrát ponúkol mrazené daiquiri.

Smuggler’s Cove, San Francisco: Nenechajte sa oklamať skromným zovňajškom tohto baru, pretože vo vnútri je to iný svet. Očakávajte bohatý výber rumov a skvelé koktaily vrátane dobre pripraveného daiquiri.

Schofield’s Bar, Manchester: Bar, ktorý prevádzkujú dvaja bratia, je skutočným barmanským barom po každej stránke, ktorý pripravuje kvalitné klasické kokteily.


  • ©2012-2024 Juraj Ilavský – Darcstudio, Karpatské námestie 7770/10A, 831 06 Bratislava-Rača, IČO: 55188231
  • Kontakt
Prihláste sa a my Vám časopis Travelista bezplatne zašleme každé 2 týždne priamo do Vašej schránky.

©2024 Travelista.sk - V tejto chvíli máme 704 683 odberateľov časopisu Travelista.