Olivy a olivový olej

Avatar Juraj | 9 novembra, 2024

Úvodom...

Olivy sú jednou z najstarších a najcennejších poľnohospodárskych plodín, ktoré ľudstvo pozná už tisícročia. Boli symbolom mieru a pokoja, a zároveň sa stali nenahraditeľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. V tejto sérii článkov vám nielenže odhalíme, prečo by mali olivy zaujímať miesto na vašom tanieri, ale aj to, ako ich správne vyberať a na čo si dať pozor pri ich nákupe.

Olivy sú jednou z najstarších a najcennejších poľnohospodárskych plodín, ktoré ľudstvo pozná už tisícročia. Boli symbolom mieru a pokoja, a zároveň sa stali nenahraditeľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. V tejto sérii článkov vám nielenže odhalíme, prečo by mali olivy zaujímať miesto na vašom tanieri, ale aj to, ako ich správne vyberať a na čo si dať pozor pri ich nákupe.
Vedeli ste, že každá oliva je doslova „kombinovaným prípravkom“ plným polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov a stopových prvkov? Také množstvo drahocenných látok ako majú olivy nájdete iba v semenách, jadrách a klíčkoch. Z minerálnych látok sú v nich prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, z vitamínov cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. V rámci prevencie sú významné flavonoidy, antokyaníny, steroly a polyfenoly.
Odhaduje sa, že na celom svete existuje viac ako 700 rôznych kultivarov olív, pričom každý má svoje jedinečné vlastnosti. Niektoré sú určené najmä na lisovanie olivového oleja, iné na konzumáciu ako plody. Zaujímavé je, že zelené a čierne olivy nie sú rôzne odrody, ale len plody v rôznych štádiách zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú skôr, keď sú ešte nedozreté, zatiaľ čo čierne (fialové) olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel ovplyvňuje nielen ich farbu, ale aj chuť a textúru.

A čo ponuka olív na pultoch obchodov? Na prvý pohľad sa líšia cenou, no za tou sa skrýva množstvo faktorov – spôsob spracovania, použitá odroda, typ hnojív, spôsob zberu a podobne. Dnes sa zameriame na najlacnejšie spracovanie, o tých kvalitnejších sa dočítate v ďalších článkoch.
Jedným z najbežnejších spôsobov spracovania lacných hypermarketových olív je použitie lúhu sodného na odstránenie ich prirodzenej horkosti. Lúh sodný je silná chemikália, ktorá zabezpečuje rýchly a efektívny proces. Pokiaľ sú olivy po tomto procese dôkladne premyté a neutralizované, nemali by obsahovať žiadne zvyšky lúhu a mali by byť bezpečné na konzumáciu. Na druhej strane, tradičné metódy spracovania olív zachovávajú viac živín a prinášajú autentickú chuť. Tento proces však trvá dlhšie, často aj niekoľko mesiacov, čo sa odráža na vyššej cene.
Toto je len začiatok našej olivovej série – pripravte sa na množstvo zaujímavých informácií a objavovanie bohatstva, ale aj nástrah, ktoré olivy a olivový olej prinášajú!

Martina Lacková z Extravirginoil.sk - Olivový olej priamo od výrobcov a rodinných fariem | 🇬🇷Originálne grécke produkty |✅Ponúkame iba to, čo máme vyskúšané, rokmi overené a to, čo sami používame
Martina Lacková z Extravirginoil.sk - Olivový olej priamo od výrobcov a rodinných fariem | 🇬🇷Originálne grécke produkty |✅Ponúkame iba to, čo máme vyskúšané, rokmi overené a to, čo sami používame

Ktoré olivy sú teda lepšie?

To závisí od vašich preferencií. Uprednostňujete rýchlosť, dostupnosť a nízku cenu? Alebo si radšej doprajete autentický chuťový zážitok a vyššiu kvalitu?

V nasledujúcich článkoch vám priblížime rôzne spôsoby spracovania olív a pomôžeme vám s výberom toho najlepšieho pre vás.

Tento článok vznikol v spolupráci s Extravirginoil. Na ich stránke ponúkajú olivový olej priamo od gréckych výrobcov a rodinných fariem. Navštívte ich malý grécky svet.

15/2024

Publikované v časopise Travelista

Dajte o článku vedieť aj svojim známym a priateľom

  • ©2012-2024 Juraj Ilavský – Darcstudio, Karpatské námestie 7770/10A, 831 06 Bratislava-Rača, IČO: 55188231
  • Kontakt
Prihláste sa a my Vám časopis Travelista bezplatne zašleme každé 2 týždne priamo do Vašej schránky.

©2024 Travelista.sk - V tejto chvíli máme 703 639 odberateľov časopisu Travelista.